Maatwerk. Het dubbelleven van jazzmusicus Billy tipton die na zijn dood een vrouw bleek te zijn / Diane Wood Middlebrook.
-Uitgeverij Arena, 1999, 318 blz.

Direct na Billy Tiptons overlijden bracht zijn ex-vrouw Kitty Kelly een bezoek aan de begrafenisondernemer, ze liet hem beloven dat hij de ware aard van de muzikant niet naar buiten zou brengen, maar een van de geadopteerde zonen van Billy had al een interview toegezegd aan een plaatselijke krant en prompt ging het verhaal telegrafisch het hele land door.
MAATWERK is het onthutsende en fascinerende relaas van een vrouw die ervoor koos om als man door het leven te gaan, drie huwelijken aanging, drie zonen adopteerde en een respectabele carrière als jazzmusicus opbouwde. Wat bracht haar ertoe om zich als man voor te doen? Op die vraag tracht Diane Wood Middlebrook antwoord te geven in haar spraakmakende biografie. Aan de hand van een bewaard gebleven muziekfragmenten en talloze interviews reconstrueert zij het opmerkelijke leven van de in 1914 als Dorothy Lucille geboren Billy Tipton (sterfdatum 1989). Het resultaat is een buitengewoon boeiend verhaal waarin de swingende jazzwereld uit de jaren vijftig en zestig in al zijn toonaarden uitvoerig aan bod komt.