Cherchez la femme -travestie als fenomeen / Marjolein Rotsteeg.
Uitgeverij Vassallucci, 1996, 255 blz.

Sinds de travestieshow die bijna anderhalf miljoen televisiekijkers trok is travestie een maatschappelijk fenomeen waar niemand meer omheen kan; travestie is een trend en de mooiste vrouw blijkt vaak een vent.
Dit boek probeert een beeld te geven van de verschillende verschijningsvormen van travestie in Nederland aan het einde van de twintigste eeuw en gaat op zoek naar de roots van de travestie, het Japanse Kabuki-theater, de Griekse oudheid, en Shakespeare en nam de crème de la crème van de Nederlandse travestiescene interviews af. Ze portretteert onder meer showgirls als Nicky Nicole, Miss Céline (Miss Travestie Holland 1995 en Miss Travesty of the World 1996), Vera Springveer en Kentucky Martha. Maar ook Maartje ‘t Hart, Renate Stoute en Andreas Burnier komen aan bod evenals vrouwen die zich regelmatig als man kleden voor de show, als politiek statement of gewoon als individuele neiging. Ook interviewt Marjolein Rotsteeg mannen en vrouwen die van geslacht willen veranderen of al een geslachtsverandering hebben ondergaan en met mannen en vrouwen die zich ergens tussen ‘man’ en ‘vrouw’ voelen instaan.
Het boek sluit af met een hoofdstuk vol praktische tips en een uitgebreide adressenlijst (met als veelzeggende titel: doe-het-zelftravestie). Ook bevat het boek een uitgebreid overzicht van contactadressen, clubs, tijdschriften, films, radio- en tv-programma’s en literatuur over travestie en transsseksualiteit. En mooie zwart-witfoto’s van een aantal van de geïnterviewden. Een interessant boek voor iedereen met belangstelling (op afstand of heel concreet) voor travestie in de ruimste zin des woord. Cherchez la fémme is een onmisbaar boek voor iedereen die zich meer voelt dan man of vrouw alleen.
(Biblion recensie, Henk Verburg.)