Aaicha – Het bizarre conflict van een man geboren als vrouw/ Ab Pruis & Aaicha. – Uitgeverij Stichting Vrije Kommunikatie, 1991, 246 blz.

In deze biografie wordt de bizarre lijdensweg van een transseksueel geboren jongetje Leonard tot in de intiemste facetten door schrijver / fotograaf Ab Pruis geopenbaard.
De belevenissen van Leonard worden vanaf zijn prilste jeugd, met het ervaren anders te zijn dan anderen, geen echte jongen en geslachtelijk geen echte vrouw, onverbloemd weergegeven. Hij was geen homoseksueel of travestiet, maar werd wel als getraumatiseerde met een afwijking beoor- en veroordeeld. De emotionele tijdbom in een familie met drie zusters. Het onbegrip thuis, het getreiter op school en later in de maatschappij, waar het fenomeen transseksueel nog geen erkenning verworven had.
Door kunstzinnige aanleg gedreven, komt Leonard, in de wandel Nanny genoemd, nog voor zijn operatie, in het artiestenleven terecht en in het daaraan nauw verwante beroep de prostitutie. Het waren de enige beroepen waarin Nanny zich kon manifesteren in zijn gevoel vrouw te zijn. De mallotige situaties, waarin zij, nog een hij zijnde, kwam te verkeren worden zonder gene, bijna scabreus en tot de uiterste grens van het toelaatbare, in dit indrukwekkende epos verwoord.
Na haar operatie veranderde Nanny haar naam in Aïcha en werd haar burgerlijke status ook officieel aangepast. Ze was vrouw geworden. Daarna trad zij driemaal in het huwelijk, doch steeds werd zij achtervolgd door de roddels van haar curieuze verleden waaraan maar geen eind scheen te komen. Om aan de achtervolging een eind te maken besloot ze om met deze biografie om aan die niet aflatende hetze te ontkomen.

Met de aan Ab Pruis vertelde belevenissen wil zij definitief afscheid nemen van het verleden. De boodschap die doorklinkt in haar turbulente levensverhaal kan niet krachtiger worden samengevat dan in de vragende zin die haar levensfilosofie verwoordt en bijna een gebed is: “Waarom moet iemand zich schamen voor zijn seksuele geaardheid.”

Dit boek bevat het levensverhaal van Aaicha, een als jongen geboren vrouw, die zich liet opereren en ten slotte trouwde. Ze vertelt over de problemen met haar geaardheid in een tijd dat er amper inzicht was in transseksualiteit, dat transoperaties gevaarlijk waren en ook werden verknoeid. Maar ook over haar leven als prostituee en showartieste neemt ze geen blad voor de mond. De verhalen over pooiers, bedrog van klanten, en beroemdheden die scheve schaatsen reden, geven dit egodocument meer het air van een sensatieroman. Jammer, want goede biografieën van transseksuelen zijn schaars. De zeer sappige verhaalstijl drukt een heel persoonlijk stempel op het boek.
De taal is rondborstig, maar zit helaas vol fouten. De foto’s, ten slotte, zijn niet fraai afgedrukt.
(Biblion recensie, Annemarie van Ewyck.)