Inside Out – Portraits of Cross-gender children/Sarah Wong [fotografie]; Ellen de Visser [tekst].
Uitgeverij D’Jonge Hond, 2010, 87 blz. (Engelse tekst).
Geboren worden in het verkeerde lichaam; het is een wrede fout van de natuur die tot onvoorstelbaar leed kan leiden. Wie een jongen is, maar zich een meisje voelt, of andersom, komt in grote psychische problemen zodra de puberteit aanbreekt. Dan onderstrepen de lichamelijke veranderingen immers alles wat zij niet willen zijn. Als zij op hun achttiende, als jong-volwassene, een geslachtsveranderende operatie wensen, moeten zij verminkende ingrepen ondergaan om die veranderingen terug te draaien. Sommige lichamelijke kenmerken, zoals de bouw, zijn nooit meer ongedaan te maken.
Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Het boek Genderkinderen is het verslag van de strijd die zij leveren om het geluk te vinden dat voor de meesten zo vanzelfsprekend is, maar waarvoor zij een onvoorstelbare beslissing moeten nemen. Ook de behandelaars in het ziekenhuis komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen waarom zij, dwars tegen de kritiek in, voor deze groeiende groep kinderen hun nek uitsteken en gaan eerlijk in op de dilemma’s die de behandeling met zich meebrengt.
Smaakvolle foto’s en 87 pagina’s tekst vormen samen dit mooie, informatieve en vlot leesbare boek. Door het grote formaat komen de (portret)foto’s goed tot hun recht. Geen foto’s van voetballende meisjes of jongens in een jurk, maar foto’s van de jongeren in het gewenste lichaam. Zeven jaar lang is een aantal genderdysfore kinderen, inmiddels jongeren gevolgd tijdens hun transitie. In de tekst komen fysieke en psychische aspecten aan de orde. Er wordt uitgelegd, dat er een aantoonbaar verschil in de hersenen van een man en een vrouw bestaat, dat al voor de geboorte wordt aangelegd. Je kunt dus in een ander lichaam geboren worden, dan je volgens je hersenen bent. Maar lang niet elk genderdysfoor kind wordt uiteindelijk een transseksueel. Er wordt uitgelegd waarom de mooiste fysieke resultaten bereikt kunnen worden, wanneer een kind al bij aanvang van de puberteit in transitie gaat. De problemen bij volwassenen komen in dit boek niet aan de orde, het gaat over genderkinderen. Er wordt iets verteld over het ontstaan en de geschiedenis van de behandeling. De meest recente mogelijkheden wat de geslachtsveranderende operatie betreft en ook de complicaties die nadien veelvuldig optreden, worden genoemd. De houding van de omgeving en de maatschappij komen aan de orde, en er wordt nog iets gezegd over de wetgeving. Kortom, een boeiend en zorgvuldig samengesteld boek voor wie met genderdysfore kinderen te maken heeft, of voor wie geinteresseerd is in deze materie.